Logo

Barbequeteknik:
-Rökteknik
-Smokers
(nytt!)
-Smokermodifiering (nytt!)
-Övrig utrustning
-Kol
-Olika vedsorter

Recept
-Rubs/kryddblandningar
-Mops/penslingssåser
-Serveringssåser
-Andra tillbehör

-Fläskkött
-Biff/nötkött
-Kyckling

Restauranger
-I Sverige
-Utomlands

Övrigt
-Böcker
-Länkar
-Epostlistor
-FAQ (vanliga frågor)

 

Övrig utrustning Tillbaka till första sidan...
Här tänkte jag kika lite närmare på dom hjälpmedel man kan ha för att enkelt få ett lyckat resultat. Först och främst - en "riktig smoker" är guld värd! Jag hade själv väldigt svårt att få ett bra resultat innan jag skaffade mig min första smoker.

Ofta blev "ribs'en" lite torra & sega, och ibland var det svårt att få den där riktigt goda sötaktiga rökta hickorysmaken på köttet.

Så en riktig barbequesmoker är värd sin vikt i guld - ja nästan i alla fall.

Man har glöd och ved i den mindre eldkammaren och maten man tillagar i den större rökkammaren. Fördelarna med en smoker av den här typen är många:

  • Lättare att hålla jämn temperatur
  • Man kan undvika nästan alla problem med direkt strålningsvärme som bränner/torkar ut maten.
  • Det rymms vansinnigt mycket mat om/när man bjuder in många på barbeque :-)
  • Etc...

Just smoker'n på bilden är min egen New Braunfels smoker som är lite modifierad med en ny skorsten, värmesköld mellan eld- och tillagningskammare, etc. Men även i orginalskick fungerar den brilliant! Det är bara jag som brukar bli lite väl överentusiastisk med det jag håller på med - min flickvän brukar säga att "du är knäpp" med ett leende.

Men man lever bara en gång, och livet är till för att avnjutas - och barbeque det hör till det mer njutbara i livet, båda på tallriken och avkopplingen när man röker sig en omgång baby back ribs ;-)

   
Ett rymligt tändrör är suveränt till att tända kol och snabbt få en bra glöd att mata smoker'n med. Jag personligen gillar Webers tändrör, rymligt och lätthanterligt. Och det har hållit ihop bra efter bra många års flitigt barbequande hemmavid.

Ett enkelt tillbehör, men som är förvånansvärt bra, är en pensel från Sagaform att köra på mopsås med. Den suger åt sig hyfsat mycket mop när man doppar den så det går snabbt att pensla - och ju kortare tid man har öppen smoker'n desto bättre. Den säljs bland annat tillsammans med en liten såskastrull men den var jag inte lika imponerad av, teflonbeläggningen började släppa efter bara några säsonger :-( Penseln är märkt med BarbeCuisine by Sagaform.

   
  © Copyright www.barbeque.se 2003-2010 - Kontakt: info@barbeque.se