Logo

Barbequeteknik:
-Rökteknik
-Smokers

-Smokermodifiering
-Övrig utrustning
-Kol
-Olika vedsorter

Recept
-Rubs/kryddblandningar
-Mops/penslingssåser
-Serveringssåser
-Andra tillbehör

-Fläskkött
-Biff/nötkött
-Kyckling

Restauranger
-I Sverige
-Utomlands

Övrigt
-Böcker
-Länkar
-Epostlistor
-FAQ (vanliga frågor)

 

Smokers

Barbeque smoker

Det har genom åren varit svårt att få tag på en "riktig" smoker här i Sverige. Det fanns en tid en firma på västkusten här i Sverige som sålde Oklahoma Joe's smokers men dom blev tyvärr väl så dyra och jag tror att dom gick i konkurs. Jag tror priserna började på runt 10.000 kronor...

Det värsta problemet är att frakten blir väldigt dyr då dom är både stora och tunga, men det finns några lösningar för oss svenska barbequeentusiaster:

Jula (www.jula.se)
Jula säljer sedan en tid tillbaka en "lokomotivgrill" som dom kallar den, och det är en "riktig" offset smoker med separat eldkammare, etc. Tyvärr är den gjord i ganska tunn plåt och har en "lustig" ytbehandling. Den termometer som levereras med är en ganska amatörmässig historia som inte visar exakt temeperatur.

Det största problemet med denna smoker är dock plåttjockleken, naturligtvis håller den sämre än en gjord i tjockare/rejälare stål men största nackdelen är att det blir svårare att hålla en jämn temperatur - den sjunker snabbt ned när man öppnar och penslar mop/sås och stuvar om bland köttet. Och den blir gärna för hög när man råkar lägga in för mycket glöd... Men priset är väldigt lågt, om det sen är "billigt" är upp till den som köper den. Man får ju oftast "vad man betalar för" här i världen. Men kika gärna på den, den kostar under 2000 kronor!


K-rauta/Bauhaus
Även dessa butiker har en smoker i sitt sortiment, det verkar vara samma smoker som Jula säljer men med lite "snoffsigare" handtag men med samma tunna plåt, "lustiga" ytbehandling och amatörmässiga termometer.

Jag har för mig att deras variant kostar strax under 3000 kronor.

  © Copyright www.barbeque.se 2003-2010 - Kontakt: info@barbeque.se