Logo

Barbequeteknik:
-Rökteknik
-Smokers
(nytt!)
-Smokermodifiering (nytt!)
-Övrig utrustning
-Kol
-Olika vedsorter

Recept
-Rubs/kryddblandningar
-Mops/penslingssåser
-Serveringssåser
-Andra tillbehör

-Fläskkött
-Biff/nötkött
-Kyckling

Restauranger
-I Sverige
-Utomlands

Övrigt
-Böcker
-Länkar
-Epostlistor
-FAQ (vanliga frågor)

 

Smokermodifiering
Om man har någon av de mer kända modellerna av smoker finns det som sagt gott om tips & knep ute på Internet att ta till för att ytterligare förbätrra dess egenskaper. Jag har provat på ett antal av dessa modifieringar och jag tänkte här förmedla lite av mina erfarenheter.

Barbeque smoker

Det här är en bild på min egen modifierade New Braunfels smoker, naturligtvis kan man ge sig på att ta en enklare smoker också men det är exempelvis svårare att svetsa i tunnare plåt.

Jag kommer att komplettera den här sidan senare i maj när jag fått baxa fram smoker'n ur vinterdvalan brevid min gamla Cadillac - jag kommer inte åt att ta några bilder som den står nu...

Ny skorsten
Det här är en modifiering som kräver en hel del arbete men jag blev väldigt nöjd med den. Jag har alltså skurit bort den "lilla" orginalskorstenen som satt upptill på matlagningskammaren och ersatt den med en grövre skorsten som sitter på kortsidan istället och ganska långt ned där.

Fördelen med detta är att matlagningskammaren fylls bättre med rök tycker jag, notera dock att man bör ha en grövre och längre skorsten än orginalet för att det inte ska försämra "draget" i den. Jag nyttjade ett 100 mm stålrör till min nya skorsten och satte även ett stag upptill på kortsidan för stabilisera den. En längd på ca XX mm verkar vara lämpligt vid 100 mm rördiameter.

Trevlig och bra modifikation men ganska arbetskrävande och kräver en ganska van svetsare för att få till.


Använda den lilla orginalskorstenen på eldboxen istället
Det här var en korkad modifiering i vårt kyliga sommarklimat, idén var att man skulle undvika för höga temperaturer under rökningen - dvs över 125 grader, genom att kunna glänta på ventilen på orginalskorsten efter att man svetsat fast den på eldboxen.

Men med våra relativt kyliga sommardagar var detta en onödig modifiering. Med en rejäl New Braunfels smoker är det nästan svårt att komma upp i för höga temperaturer. En annan sak är det om man är bosatt i Texas eller så där det kan vara 40 grader varmt i skuggan. Där kanske det behövs... Eller om man har en enklare smoker som gärna vill rusa iväg i temperatur så kaaanske detta är en lämplig modifiering(?).

Öka på massan/tyngden på smokern med ett antal plattjärn
Det här är en enkel och mycket bra modifiering som jag varmt rekommenderar. Far förbi någon firma som säljer balkar/plattjärn och låt klippa till ett antal ca 10 mm tjocka plattjärn som du sen lägger på tvären under gallren där du har ribs'en när du röker.

Köp så pass många att det blir ganska tätt mellan dom, jag har XX stycken XX mm breda i min New Braunfels smoker och har dom nästan kloss i varandra närmast eldkammaren och lite glesare längst bort från eldkammaren. Typ 3-4 mm mellan dom längst till vänster och kanske 10-15 mm mellan dom längst till höger. Röken verkar sprida sig jämnare då...

Jag har också märkt en markant förbättring av temperatursänkningen man drabbas av när man öppnar och pysslar om köttet, den blir inte så drastisk och den går upp snabbare i temperatur igen när man stänger locket.

Nackdelar då? Tja installationen är enkel, lägg bara dit plattjärnen. Men det tar en aning längre tid att värma upp smokern innan man kan lägga in köttet. Det blir också lite mer att göra rent efter en rökomgång. Men det är det väl värt!

Detta borde också vara en bra modifiering till en enklare/tunnare smoker - men jag vet inte om den/benen håller för tyngdökningen - det är tunga grejor du lägger i den...


En värmesköld mellan eldkammaren och matlagningsdelen
Det här är en modifiering som kräver lite mer jobb - dock klarar man sig med att bulta fast eldskölden här så den behöver inte svetsas fast. Till min egen smoker gjorde jag den av 6 mm tjock stål och bockade till den 45 grader. Meningen med denna är att den minskar strålningsvärmen från glöden så man löper mindre risk att bränna det kött som ligger närmast eldkammaren. Nu är det alltid en bra idé att flytta om köttet när man öppnar och pysslar om det, så att det är en annan bit som ligger närmast varje gång du stänger.


En rostfri plåtbalja med vatten närmast eldkammaren
Återigen en ganska enkel modifiering. Dels minskar den här bunken i rostfritt stål strålningsvärmen från glöden och sen minskar man risken att få för varmt i smoker'n. Vattenånga vid vanligt normalt tryck kan inte bli varmare än 100 grader.

Sen säger en del entusiaster att det är bra att röken "fuktas" en aning på detta sätt, att köttet blir saftigare då. Hur det är med den saken ska jag vara osagt. Men den minskar strålningsvärmen ganska rejält och det är mycket bra! Det går också lite snabbare att värma upp smokern om man kokar upp några liter vatten och slår i baljan.

En del brukar även experimentera med att tillsätta lite öl, äppelcidervinäger, vin, fond, torkade kryddor, etc. till vattnet som smaksättning. Jag brukar dock bara ha vatten i min. Snåla dock inte här, köp en rejäl balja/bunke/form i rostfritt stål så håller den bra - den sitter på ett ganska utsatt ställe där närmast eldkammaren.

  © Copyright www.barbeque.se 2003-2010 - Kontakt: info@barbeque.se