Logo

Barbequeteknik:
-Rökteknik
-Smokers
(nytt!)
-Smokermodifiering (nytt!)
-Övrig utrustning
-Kol
-Olika vedsorter

Recept
-Rubs/kryddblandningar
-Mops/penslingssåser
-Serveringssåser
-Andra tillbehör

-Fläskkött
-Biff/nötkött
-Kyckling

Restauranger
-I Sverige
-Utomlands

Övrigt
-Böcker
-Länkar
-Epostlistor
-FAQ (vanliga frågor)

 

Kyckling Tillbaka till första sidan...
Kyckling är trevligt att barbequeröka, kycklingvingar är nog det som går snabbast att röka. Dock bör dom ligga i en saltlake innan man kör dom i smoker'n. Även kycklingben/lår, fileér eller rent utav hel kyckling går bra att barbequ'a.

Barbeque "chicken wings"
Kycklingvingar går både ganska fort att köra i smoker'n och blir väldigt goda! Kycklingkött har dock en tendens att bli lite bittra i smaken om man inte tar till ett litet knep innan rökningen - man lägger vingarna i en saltlake i ett par timmar innan!

Saltlaken gör du så här.
Ingredienser:
1 liter vatten
1 deciliter rårörsocker
0,5 deciliter salt
3 matskedar vitvinsvinäger (eller äppelcidervinäger)
En nypa kryddpeppar
2 kryddmått mald svartpeppar
2 kryddmått vitlökspulver/vitlökssalt
1 tesked Liquid Smoke

Blanda allt utom Liquid Smoke och koka upp, låt det sjuda ett par minuter tills allt är löst. Låt saltlaken kallna och slå i Liquid Smoke. Denna kan du göra kvällen innan och sen förvara i kylskåpet till dagen innan.

Slå saltlaken över kycklingvingarna och låt stå i kylen i en till fyra timmar. Häll av saltlaken och torka vingarna med lite papper.

Lägg dom sedan i smoker'n när den är varm, tänk på att det tar en stund innan den är uppe i arbetstemperatur, mellan 15 och 30 minuter brukar det ta. Sprid ut vingarna, som vanligt - undvik att lägga dom allra närmast eldkammaren om det går.

Rök dom sedan på sedvanligt sätt, flytta om ungefär var 30 minut så att det ligger nya vingar närmast eldkammaren. Pensla gärna med någon god mop/penslingssås också om du vill. Dom är färdiga efter ungefär 2 timmar - kolla att köttet släpper från benen i den tjockaste delen. Håll smoker'n på mellan 100 och 125 grader under tillagningstiden.

Njut dom som dom är med en god barbequesås till eller blanda till en blue cheese dip att doppa dom i. Blanda helt enkelt ett paket gräddfil och en normal bit mosad god mögelost - typ Kvibille Gräddädel. Suveränt tillbehör när man sitter och kikar på TV exempelvis!

En del brukar klippa/skära bort den tunnaste spetsen på kycklingvingarna innan dom läggs i saltlaken - en smaksak, men dom kan bli lite torra där ute…

Man kan också göra detta på kycklingklubbor, dom behöver kanske en 30 - 45 minuters röktid ytterligare.

 

  © Copyright www.barbeque.se 2003-2010 - Kontakt: info@barbeque.se