Logo

Barbequeteknik:
-Rökteknik
-Smokers
(nytt!)
-Smokermodifiering (nytt!)
-Övrig utrustning
-Kol
-Olika vedsorter

Recept
-Rubs/kryddblandningar
-Mops/penslingssåser
-Serveringssåser
-Andra tillbehör

-Fläskkött
-Biff/nötkött
-Kyckling

Restauranger
-I Sverige
-Utomlands

Övrigt
-Böcker
-Länkar
-Epostlistor
-FAQ (vanliga frågor)

 

Fläskkött Tillbaka till första sidan...
OK, nu börjar vi närma oss det bästa i mitt tycke med barbeque - gris/fläskkött.

-Nothing beats some good barbeque pork :-)

Och revbensspjäll är nog tämligen oslagbara, oerhört goda, går relativt "snabbt" att köra i smoker'n. Normal tillagningstid är ca 3,5 till 4,5 timmar. Min absoluta favorit är "baby back ribs" - barbequerökta kamben. Mmmm, det är verklig festmat - det finns ingen som vi bjudit på detta genom åren som inte tyckt det varit underbart gott! :-)

Recept:

Baby Back Ribs
Detta är som sagt min personliga favorit, baby back ribs - dom spjäll som är godast och saftigast! Köttet är lite dyrare än vanliga tunna eller tjocka revbensspjäll men är väl värda dom extra kronorna!

Prata med din favoritmataffär, dom kanske har en egen styckmästare och det brukar inte vara något problem att få tag på råvaran - kamben. Jag brukar köpa en låda på ca 10 kilo åt gången, det som inte går åt första omgången fryser man sedan. Åtta till tio hela kamben brukar vara lämpligt till en omgång i smokern så förpacka dom gärna 8-10 i varje förpackning när ni fryser dom.

Utgår du från frysta kamben tar du ut dom från frysen kvällen innan och låter dom tina i kylen. På morgonen när du ska röka dom gnider du in dom med någon god rub (kryddblandning).

Tänd sedan smoker'n och låt det gå upp i arbetstemperatur, som vanligt ca 100-125 grader, låt ribs'en stå framme i köket under tiden så dom inte är kalla när du börjar röka dom.

   

När smoker'n är varm så lägg i kambenen med köttsidan uppåt, rök en timme ungefär och öppna sedan som hastigast och vänd dom så köttsidan kommer nedåt.

Flytta eventuellt om så att den/dom kamben som låg närmast eldkammaren hamnar längre bort och flytta dom som låg längst bort så dom kommer närmast eldkammaren.

   
En halvtimma/timma senare är det dags att vända dom igen så köttsidan kommer uppåt igen och nu endera pensla dom med lite majsolja för "dry" ribs eller med en mopping sause för "wet" ribs. Flytta gärna om dom igen så att "nya" spjäll hamnar närmast eldkammaren - allt för att undvika att något bränns av strålningsvärmen från glöden. Min egen favorit är "wet ribs", kika på sidan om mop/penslingssås för en bra sådan.
   

Nu kan du öppna och pensla/flytta om var 30 minut ungefär till dess dom är färdiga - total röktid ungefär 3,5 till 4 timmar… Låt dom ligga med köttsidan uppåt under resten av tillagningstiden. Dom är klara när du enkelt kan bryta isär dom mellan benen med din grillpincett.

Servera med en bakad potatis, lite barbequebönor eller något annat gott tillbehör - ät och njuuut sen :-)

 


Vanliga tunna revbensspjäll
Även vanliga tunna revbensspjäll blir också goda att barbequ'a, kanske inte lika goda som kamben / baby back ribs dock ;-)

På insidan av spjällen, den sidan som har mindre med kött på sig, finns en hinna som är bra att ta bort innan man kör dom i smoker'n. Dels blir dom roligare att äta och dels tar dom åt sig smaken av rub'en och röken bättre.

Ta en trubbig, stabil bordskniv och pillra lös ett hörn och dra sen lös hinnan/membranet - det kan sitta rätt hårt ibland.

Ungefär fyra hela sidor med revben brukar vara lagom till en rökning.

På morgonen när du ska röka dom gnider du in dom med någon god rub (kryddblandning). Tänd sedan smoker'n och låt det gå upp i arbetstemperatur, som vanligt ca 100-125 grader, låt ribs'en stå framme i köket under tiden så dom inte är kalla när du börjar röka dom.

Lägg revbenen med köttsidan uppåt, rök en timme ungefär och öppna sedan som hastigast och vänd dom. Flytta eventuellt om så att det spjäll som låg närmast eldkammaren hamnar längre bort och flytta det som låg längst bort så det kommer närmast eldkammaren.

En halvtimma/timma senare är det dags att vända dom igen och nu endera pensla dom med lite majsolja för "dry" ribs eller med en mopping sause för "wet" ribs. Flytta gärna om dom igen så att "nya" spjäll hamnar närmast eldkammaren - allt för att undvika att något bränns av strålningsvärmen från glöden.

Nu kan du öpnna och pensla/flytta om var 30 minut ungefär till dess dom är färdiga - total röktid ungefär 4-5 timmar…

Skär upp dom i individuella ribs, servera med något gott till. Här är det ribs och kycklingklubbor som serveras med klyftpotatis, barbequesås och lite grönt till.

Mmmm, det skulle finnas doftwebb :-)

 


Tjocka revbensspjäll
Även tjocka revbensspjäll blir också goda att barbequ'a.

Ungefär fyra, fem hela stycken med hela tjocka revben brukar vara lagom till en rökning. Skär dom dock i individuella spjäll innan du gnider in rub'en.

Detta för att minska tillagningstiden något och även så att dom lättare tar upp smak från kryddblandningen och röken.


På morgonen när du ska röka dom gnider du in dom med någon god rub (kryddblandning). Tänd sedan smoker'n och låt det gå upp i arbetstemperatur, som vanligt ca 100-125 grader, låt ribs'en stå framme i köket under tiden så dom inte är kalla när du börjar röka dom.

Lägg sedan in revbenen med köttsidan uppåt, rök en timme ungefär och öppna sedan som hastigast och vänd dom. Flytta eventuellt om så att det spjäll som låg närmast eldkammaren hamnar längre bort och flytta det som låg längst bort så det kommer närmast eldkammaren.

På bilden ska vi köra både tjocka och vanliga tunna spjäll. Jag börjar med att ha dom tjocka närmast eldkammaren och efter en timme eller så när dom börjar få färg flyttar jag dom till mitten av smokern.


En halvtimma/timma senare är det dags att vända dom igen och nu endera pensla dom med lite majsolja för "dry" ribs eller med en mopping sause för "wet" ribs. Flytta gärna om dom igen så att "nya" spjäll hamnar närmast eldkammaren - allt för att undvika att något bränns av strålningsvärmen från glöden.

Nu kan du öppna och pensla/flytta om var 30 minut ungefär till dess dom är färdiga - total röktid ungefär 4,5 till 5 timmar…

På bilden här börjar dom se rätt klara, prova som vanligt med att bryta lite lätt - släpper dom från benen är dom klara.

   
En portion med både tjocka och vanliga tunna ribs, serverade med barbequebönor, klyftpotatis och en god barbequesås - mmmmmmums :-)

Upp till början av sidan igen...

   
  © Copyright www.barbeque.se 2003-2010 - Kontakt: info@barbeque.se