Logo

Barbequeteknik:
-Rökteknik
-Smokers
(nytt!)
-Smokermodifiering (nytt!)
-Övrig utrustning
-Kol
-Olika vedsorter

Recept
-Rubs/kryddblandningar
-Mops/penslingssåser
-Serveringssåser
-Andra tillbehör

-Fläskkött
-Biff/nötkött
-Kyckling

Restauranger
-I Sverige
-Utomlands

Övrigt
-Böcker
-Länkar
-Epostlistor
-FAQ (vanliga frågor)

 

FAQ (vanliga frågor) om barbeque Tillbaka till första sidan...
En webbplats som inte har en FAQ, en lista med Frequently Asked Questions, vanligt förekommande frågor, är ingen riktigt webbplats ;-)

Skämt åsido, men här finns svaren på de allra vanligaste frågorna rörande barbeque:

Heter det barbeque eller bbq?
Detta är ett fråga som vädras ibland - det flera olika "skolor" men det verkar som om i alla fall ganska många tycker att "barbeque" är den rätta benämningen ;-)


Vad skiljer barbeque från att grilla sin mat?
När man grillar så tillagar man maten direkt ovanför kolen - i dess strålningsvärme. Ofta en ganska snabb process som visserligen är trevlig och ofta ger ett gott/bra resultat.

Men med barbeque menar man att man tillagar maten med indirekt värme, att värmekällan finns på sidan om maten och att man tillagar vid en relativt låg temperatur och under en längre tid - resultatet blir väldigt mört och gott. Man tillsätter också någon form av smakgivande ved till glöden som ytterligare förstärker den goda smaken, till exempel hickory, pecan, etc.


Måste man ha en "smoker" eller kan jag åstadkomma bra barbeque med hjälp av en vanlig klotgrill" också?
Det är lite knepigt, det är ofta svårt att undvika strålningsvärmen från kolen som ligger ganska nära köttet/råvaran. Det är också ofta svårt att hålla den idealiska temperaturen på mellan 100 och 125 grader C. Men med lite bökande kan man med en vanlig klotgrill få ett hyfsat resultat, men en riktig smoker gör det hela betydligt enklare. Plus att en riktig smoker rymmer mycket mer ribs, etc. :-)

Den här webbplatsen koncentrerar sig på att sprida kunskap om hur man använder en riktig smoker.


Vem är du som sköter www.barbeque.se?
Jag är en barbequeentusiast, född 1960, som bor uppe i norra delen av landet. Jag har pysslat med barbeque under ganska många år och märkt många blir intresserad när dom inser att man åstadkomma den mest fantastiska barbeque hemma i sin egen trädgård! Andra intressen som jag har är "vanlig matlagning", sportfiske, dykning och gamla bilar (Mercedes W126/SEC-kupeer och 1971-1976 Cadillac Eldorado's främst).

   
  © Copyright www.barbeque.se 2003-2010 - Kontakt: info@barbeque.se