Logo

Barbequeteknik:
-Rökteknik
-Smokers
(nytt!)
-Smokermodifiering (nytt!)
-Övrig utrustning
-Kol
-Olika vedsorter

Recept
-Rubs/kryddblandningar
-Mops/penslingssåser
-Serveringssåser
-Andra tillbehör

-Fläskkött
-Biff/nötkött
-Kyckling

Restauranger
-I Sverige
-Utomlands

Övrigt
-Böcker
-Länkar
-Epostlistor
-FAQ (vanliga frågor)

 

Böcker om barbeque Tillbaka till första sidan...
Det finns inte så många riktigt bra svenska böcker om barbeque vad jag känner till. I USA finns det en hel del titlar som handlar om "barbeque" men i många fall är det mer om vanlig grillning. Undantag finns naturligtvis, men många amerikanska böcker är ganska "trista" jämfört med svenska kokböcker. Mestadels bara text och inga bilder alls...

Men det finns en kanonbok, och på svenska(!). Vår egen Jonas Borssén har givit ut en suverän bok med titeln "Absolute Heat". Den är brilliant! Och den täcker inte bara recept, utan beskriver även lite bakgrund till barbeque, om olika varianter, etc.

Så det ni lär er här på www.barebque-se om själva barbequetekniken i kombination med den boken är oslagbart!

Absolute Heat
Jonas Borssén
ISBN 91-518-3515-0

Köp den gärna direkt från honom på www.borssen.com


Jonas har nyss kommit ut med en annan bok, Killen vid grillen - klart trevlig läsning med även lite tips om riktig barbeque, men mest om vanlig grillning. Men bara alla smarriga tillbehör gör den här boken klart köpvärd!

Killen vid Grillen
Jonas Borssén
ISBN 91-518-4533-4

Köp den gärna direkt från honom på www.borssen.com


En annan bok jag haft god behållning av är en amerikansk titel, Celebrating Barbeque som visserligen saknar bilder men har många bra recept:

Celebrating Barbeque
Dotty Griffith
ISBN 0-7432-1210-x (köp den på Bokus)


En för mig ny bok om barbeque var den här, jag "hittade" den i en bokhandel i Seattle efter att ha varit uppe och fiskat i Kanada ett par veckor - inte precis mitt i "barbequebältet" där uppe, men bra böcker kunde man hitta. Tyvärr har den inga bilder (förutom på omslaget) som många amerikanska kokböcker, men det var gott om intressanta recept. Bland annat ett litet annordlunda recept på baby back ribs där man marinerade dom i en citrusmarinad över natten först:

World Champion Bar-B-Q
John Willingham
ISBN 0-688-13287-1 (köp den på Bokus)


Den här boken,Barbeque Inferno, fick jag rekommenderad av en medlem här på webbplatsen, och den innehåller vansinnigt mycket recept med barbeque/grillning i kombination med chilepeppar - mycket trevlig om än (som ofta) med Amerikanska kokböcker, ganska lite bilder:

Barbeque Inferno
Dave DeWitt & Nancy Gerlach
ISBN 1-58008-154-1 (köp den på Bokus)


Ett riktigt fynd var The Barbeque America Cookbook som dels innehåller en massa användbara barbequerecept men också en hel del om olika regioner och deras varianter av barbeque. Och överallt på sidorna är det "droppat" barbequesås, massor av "fläckar" - man blir riktigt hungrig av den här boken (massor av bra bilder också!!!):

The Barbeque America Cookbook
Rick Browne & Jack Beffridge
ISBN 1-58574-689-4 (köp den på Bokus)


En annan investering var Southwestern Grill som trots sitt namn hade en del recept för riktig barbeque också (förutom rena grillrecept. Dock en bok helt utan bilder förutom en bild på omslaget som fick munnen att vattnas :-)

Southwestern grill
Jane Butel & Gordon McMeen
ISBN 1-55788-090-5 (köp den på Bokus)


Dinosaur Bar-B-Que, den här boken fick jag tips om av en medlem här på webbplatsen för ett bra tag sen men den på något sätt föll i glömska. Men den är riktigt kul & bra!! Inte bara barbeque utan även en del annat, har bland annat provat ett recept på Macaroni / Cheese Shepard's Pie som blev riktigt smaskigt. Så den här boken rekommenderas varmt:

Dinosaur Bar-B-Que
An American Roadhouse
ISBN 1-58008-265-3 (köp den på Bokus)


En kokbok som enbart handlar om ribs(!) Med den kan man bara inte komma fel, jag har faktiskt inte testat något recept än men det finns massor av recept att välja bland och bilder på alla! Nu ska man bara invänta våren så man får baxa ut smoker'n från garaget :-)

The Great Ribs Book
Hugh carpenter & Teri Sandison
ISBN 1-58008-071-5 (köp den på Bokus)


BBQ USA, en jättemastodont till bok! En riktigt "tegelsten", otroligt mycket information och recept, mycket "grillning" men även en hel del riktigt barbeque. Inte så mycket bilder och den är "bara" inhäftad. Men som sagt, hundratals recept så här måste det finnas fynd :-)

BBQ USA
Steve Raichlen
ISBN 0-7611-2015-7 (köp den på Bokus)


Smokestack Lightning, en lite "annorlunda" men bra barbequebok. Den handlar till största delen om resor runt om i barbequebältet och historier runt olika barbequeställen. Riktigt rolig att läsa!!

I slutet av boken finns dels ett rejält register med adresser till olika barbequerestauranger men också några recept. Kul läsning även om det inte är så många recept.

Smokestack Lightning
Lolis Eric Elie
ISBN 1-58008-660-8 (köp den på Bokus)


Championship Barbeque, hundratals recept samlade i denna mycket trevliga barbequeboken. Såser, rub's, ribs, etc etc men också en hel del "tillbehör".

Nästan 500 sidor med recept, tyvärr som oftast med amerikansk kokböcker så finns det nästan inga bilder alls...

Championship Barbeque
Paul Kirk
ISBN 1-55832-241-8 (köp den på Bokus)


Hör gärna av er till mig om ni vet av någon bra bok om barbeque så lägger jag till den i listan här.

   
  © Copyright www.barbeque.se 2003-2010 - Kontakt: info@barbeque.se